fbpx

juli 16

0 comments

De sleutel tot geluk?

De sleutel tot geluk?

Neem de verantwoordelijkheid over je leven!

Heb jij vaak het gevoel dat je aan het struggelen bent? Niets gaat vanzelf en je moet keihard knokken om het een beetje fijn te hebben. Bij andere mensen gaat alles veel soepeler, het geluk lijkt voor jou niet weggelegd. Waarschijnlijk denk je dat je zelf geen controle hebt. Het leven overkomt je. Maar het tegenovergestelde is waar. Je hebt wel degelijk invloed. Als je de volledige verantwoordelijkheid neemt over je eigen leven. In deze blog vertel ik je wat het mij heeft opgeleverd en wat jou kan brengen.

Het is toch niet mijn schuld!

“Ja maar, daar kan ik toch niets aan doen? Waarom overkomt mij dit altijd?” Vaak reageren we vanuit de gedachte dat ons iets wordt aangedaan. We wijzen naar een ander, wijten problemen aan onze opvoeding of een vervelende situatie uit het verleden. Maar door de schuld buiten jezelf te leggen, zit je vast in de slachtofferrol. Alleen als je uit deze rol stapt en zelf de verantwoordelijkheid neemt, gaat het leven in positieve zin veranderen. Ik weet dat als geen ander!

  

Ik was het slachtoffer

Lange tijd voelde ik me slachtoffer van mijn omstandigheden. Ik vond niet dat ik het recht had om zelf beslissingen te maken. Dat er geen rekening werd gehouden met mijn gevoelens. Ik moest mijn emoties verdringen en sterk zijn. Ik had het gevoel dat ik me moest bewijzen en altijd nóg beter mijn best moest doen. Lange tijd dacht ik dat dit normaal was.

 

Het moeten presteren en verdringen van emoties, is ontstaan in mijn kindertijd. Misschien herken je dit wel, want voor veel mensen werkt het zo. Als kind hunkerde ik naar erkenning. Ik wilde gezien worden, knuffels krijgen, praten en spelen. Ik wenste dat anderen ook naar mij luisterden en het leuk zouden vinden om tijd met me door te brengen. Maar ik werd niet echt gezien. Althans niet op de manier die ik graag wilde. Vanbinnen was ik vaak verdrietig. Alleen door me te bewijzen en het goed te doen op school werd ik wel gezien. En dus werd dát mijn missie.

 

Toen ik 18 jaar werd, haalde ik opgelucht adem. Eindelijk kon ik zelf beslissen wat ik wilde gaan doen! Maar het tegendeel was waar. Ik moest trouwen op mijn 20ste waardoor universitaire studies werden uitgesloten. Zelfs van het moederschap uitstellen was geen sprake. Oh, wat voelde ik me slachtoffer van mijn omstandigheden. Van de cultuur en de maatschappij…

Nu, jaren later, weet ik dat IK de enige verantwoordelijke ben. Ik had ook andere keuzes kunnen maken. Dat had ik gedaan als ik de kennis had gehad van nu.

Dit is wat ik van mijn situatie leerde

Mijn situatie waarin ik zo jong trouwde, lijkt misschien uitzonderlijk. Maar het maakt eigenlijk niet uit wat je hebt meegemaakt of waar je vandaan komt. Iedereen krijgt te maken met tegenslagen. Dat zijn levenslessen om je wakker te schudden, om je bewust te maken. Zo zou ik zonder mijn verleden me nooit verdiept hebben in mijn persoonlijke ontwikkeling, was ik misschien geen coach geworden en had ik andere mensen niet kunnen helpen.

Van mijn situatie leerde ik uiteindelijk:

  • Weer contact te maken mijn eigen gevoelens
  • Op te komen voor mijn eigen wensen
  • ‘Nee’ te durven zeggen
  • Wat me niet dient, los te laten
  • Mezelf voorop te stellen
  • Mezelf te waarderen en te accepteren
  • Te weten dat ik goed ben zoals ik ben.

Pak zelf de regie en verantwoordelijkheid

Alleen jij bent dus verantwoordelijk voor je eigen geluk. Het enige wat je hoeft te doen is de verantwoordelijk nemen en uit je slachtofferrol te stappen. Weet je, het is niet eens zo moeilijk. Je hebt er alleen wilskracht en vertrouwen voor nodig.


Maar geloof me, het is de investering meer dan waard!


Wil jij nu ook weten hoe jij je leven kan veranderen door louter anders te denken? Dan zal de volgende blog en de bijhorende affirmatiegids en video’s je daar goed bij helpen.

 


Tags


You may also like

Wie ben JIJ?

Wie ben JIJ?
Leave a Repl​​​​​y

Your email address will not be published. Required fields are marked

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Direct Your Visitors to a Clear Action at the Bottom of the Page