fbpx

Dit is het geheim om te stoppen met zoveel ‘moeten’

Heb jij het gevoel dat je van alles moet? Komt er aan jouw to-do list nooit een einde? En heb je nooit tijd voor dingen die jij graag wilt doen? Waarom moeten we eigenlijk zoveel van onszelf? En belangrijker nog, hoe kun je ermee stoppen? In deze blog leg ik je uit hoe je met een eenvoudige oefening een einde maakt aan al dat ‘moeten’.

Waarom ‘moeten’ we van alles? 

Moeten: alleen het woord klinkt al dwingend, niet? Het roept spanning, beperking en een verstikkend gevoel op. Vind je het gek dat we erdoor verkrampen? Het vreemde is, vaak moet je helemaal niet zoveel van anderen, maar wél van jezelf. Waar je als kind zo vrij was, word je nu vaak belemmerd en gestuurd door de stem in je hoofd die van alles eist. Het zijn overtuigende, beperkende gedachten die door situaties en gebeurtenissen uit je verleden in je systeem zijn opgeslagen. In deze blog lees je hier meer over en wat je hiertegen kunt doen. We zijn zo gewend geraakt aan die stem dat we er in zijn gaan geloven. Maar als je er eens bewust bij stil staat, dan moet je toch helemaal niets?

 

Opstaan en naar bed met een to-do list

Ik was vroeger een echte ‘moeter’. Voordat ik ging slapen en vóór het opstaan in de ochtend, bedacht ik wat ik nog allemaal ‘moest’ doen. Wat ik nog niet had volbracht. Hierdoor viel ik ’s avonds moeilijk in slaap. Want in mijn hoofd was ik al met van alles bezig, maar in werkelijkheid deed ik dus niets. Geloof me, dat is veel vermoeiender dan de ‘klus’ zelf gewoon doen. Als ik wakker werd hetzelfde verhaal met als gevolg dat ik geen zin had om uit bed te komen. En zo begon ik al met een zwaar gevoel aan mijn dag. Totdat ik het geheim ontdekte om het anders aan te pakken. Het is een super effectieve tool die ik nog regelmatig gebruik en daarom graag met je wil delen. Pak pen en papier erbij en begin!

MOETEN-OEFENING

 
  • STAP 1

Vul 3 x onderstaande zinnen aan:

Stap 1A

1) Ik moet .......... (zijn, doen, bereiken, …)

2) Ik moet .......... (zijn, doen, bereiken, …)

3) Ik moet .......... (zijn, doen, bereiken, …)

Stap 1 B

1) Ik zou moeten……… (doen, zijn, kunnen, gaan, …)

2) Ik zou moeten……… (doen, zijn, kunnen, gaan, …)

3) Ik zou moeten……… (doen, zijn, kunnen, gaan, …)

  • STAP 2

Lees eens terug wat je bij stap 1 hebt opgeschreven. Stel jezelf nu voor elke ‘moeten’ en ‘zou moeten’ de volgende vragen:

1) Waarom moet je precies…? En om welke reden zou je moeten….?

2) Welk gevoel krijg je bij deze ‘moetens’ en ‘zou moetens’?

3) Welke stemmen hoor je op de achtergrond? Wat of wie herken je hierin? (Bijvoorbeeld je vader, moeder, partner, …)

4) Voelen deze ‘moetens’ en ‘zou moetens’ aan als vrije keuzes of innerlijke dwang?

  • STAP 3

Pak je antwoorden van stap 1 er nogmaals bij. Vervang nu alle ‘moetens’ door ‘kiezen, willen of kunnen’ en merk het verschil. Wat voel je nu? Onderzoek vervolgens welke ‘moetens’ je zou willen schrappen.


Van zwaar naar licht

Door je ‘moetens’ te schrappen en bijvoorbeeld te vervangen door ‘willen’, creëer je ruimte in je denken. Je lichaam voelt direct een stuk lichter aan. Je haalt de druk er letterlijk van af. Dit is een heel krachtige oefening die mij ontzettend veel heeft gebracht. Nu begin en sluit ik de dag af zonder aan mijn ‘moetens’ te denken. In plaats daarvan bedenk ik me bij het wakker worden hoe ik wil dat mijn dag eruit gaat zien. Het is nóg effectiever wanneer je het opschrijft zodat je jezelf eraan kunt herinneren. De kracht schuilt in de herhaling. Dus beloof jezelf dat je vanaf nu regelmatig de oefening doet. Zo elimineer je al die ‘moetens’ en kun je dingen doen, puur omdat jij het zelf wilt.

 

In mijn Heal Your Life online training gaan we uitgebreid met deze moeten-kunnen oefening aan de slag.


De inzichten die eruit komen zijn echt indrukwekkend.


Wil je hier meer over weten? Bekijk dan hier wat er in deze training aan bod komt.


Wil je weten hoe jij je leven kan veranderen door anders te denken? Dat ontdek je hier!